Állatkerti séták: elefánt

A legutóbbi bejegyzésünk videójából megtanulhattad, hogyan rajzolj le pár egyszerű lépésből egy elefántot. Itt az ideje, hogy megismerjük, milyen állat is ő valójában.

Biztosan te is láttál már olyan filmet, dokumentumfilmet, ahol az ormányával hatalmas fatörzset cipel, vagy jó sok ember csücsül a hátán. Jókora erejét ki is használják, vannak helyek, ahol a mai napig teherhordó állatként tartják. Vagy éppen a rajta ülő turistákat viszi kirándulásra a dzsungelbe.

Kiakad a mérleg!

De nézzük is meg, milyen óriási valójában: ők a legtermetesebb szárazföldi állatok, átlagosan 6 tonnát nyomnak. A legnagyobb közülük, akit sikerült is megmérni, több, mint 10 tonna súlyú volt! Ez körülbelül egy autóbusz súlya. Azt hiszem nem szeretném, ha rálépne a lábamra. 🙂

Ami miatt biztos felismered:

Egyik jellegzetességük a két méteres ormányuk. Ez egy rengeteg izomból álló „cső”, amivel nem csak szimatolni tud. Segítségével szívja fel a vizet iváshoz, vagy akár egy kiadós zuhanyhoz is. A magasan lévő falomb sem akadály, hogy leszüretelje, hiszen az ormányával könnyedén feléri. Az ormány végén található két fogó ujj, amivel igen ügyesen tud bármit megragadni. Ez a hatalmas ormányos képes olyan finom mozdulatra, hogy egy földimogyorót vagy bármilyen apró dolgot felvegyen a talajról.

Másik ismertetőjelük a hatalmas lapátfül. Ennek a nagy melegben komoly hasznát veszik: ezzel legyezgetik magukat, így hűtve testüket a forróságban. Szükségük is van rá, hiszen az afrikai elefánt a szavannákon él.

Az agyaruk is figyelemre méltó. Bármilyen hihetetlen, ez a hosszú, fehér valami, ami kilóg a szájukból, egy fog. A felső metszőfoguk alakult át. Gondoltad volna, hogy ez életük végéig növekszik? Segítségével tudják a táplálékot kiásni a földből, de kiváló védekező és harci eszköz is, ha úgy adódik.

Ugyan az elefántok kinézete tekintélyt parancsol, szerencsére az esetek többségében nagyon békések és nem is tartoznak azok közé, akik husit esznek. A fák lombjai, fű és gyümölcsök szerepelnek az „étlapjukon”. De ezekből aztán bőségesen falatoznak: naponta kb. 200 kg kerül a pocakjukba.

Elefánt ovi

Az elefántok nagyon gondoskodó szülők, óvón terelgetik ormányukkal a pici elefántokat. Sőt! Közösségben nevelik a borjakat, az elefánt mama bármelyik másik bébit is megeteti és megvédi, ha a helyzet úgy adódik. Tulajdonképpen az egész csorda testőrséget vállal a pici elefántok körül. Ki merné akkor bántani őket, ha hatalmas oszloplábak erdején kéne áttörni?

Valóban érző lények

Az elefántok meglepő módon ki tudják fejezni érzéseiket. Ha az egyik elefánt bánatos, a többiek körbeveszik és hangokkal, érintésekkel mutatják ki együttérzésüket. Ugyanúgy az örömüket is igen látványosan tudják kifejezni.

Nehezen tanul, könnyen felejt?

Mára már megdőlt az a hit, hogy az elefántoknak nehéz a felfogása. Jóval okosabbak, mint korábban gondolták, sok év után is jól emlékeznek dolgokra. Az állatvilágban nekik van a legnagyobb agyuk. (Meglepő módon nem a kék bálna a rekorder, pedig a testmérete alapján erre lehetne következtetni.)

Mindezek a tulajdonságok méltán teszik ezt a csodálatos állatot az egyik legkedveltebb fajok közé. Ha van lehetőséged, menj el egy olyan állatkertbe, ahol találkozhatsz velük!

Vélemény, hozzászólás?