Állatkerti séták: zebra

Az állatkertek messziről rikító érdekességei a zebrák. Ha sokáig nézed őket, egy idő után szinte jojózik a szemed az élénk fekete-fehér csíkok sokaságától. Na de miért is van szüksége erre a vicces „pizsamára”?

Zebrák a Fővárosi Állatkertben

Ezen a kérdésen már hosszú évtizedek óta törik a tudósok a fejüket és több megállapítás is született. Az egyik szerint az afrikai forróságban segíti a zebrákat abban, hogy ne hevüljön fel túlságosan a testük. Egy másik vélemény szerint a védekezésüket segíti, mivel a zebra legnagyobb ellensége az oroszlán színvak. Így a magas fűszálak között mozdulatlanul álló zebrát nehezen veszi észre. A legújabb megfigyelések szerint a csíkok arra is jók, hogy a kellemetlenül csipkedő legyeket is távol tartsa.
Ugyan mi emberek minden zebrát egyformának látunk, de a szőrük mintázata valójában egyedi. Olyan, mint nekünk az ujjlenyomat. Nincs két egyforma belőle.

Zebrák különböző csíkozással – figyeld meg az fejüket!

Ahogy láthatod, a fekete-fehér mintázat nagy segítség a zebrának. De ez önmagában nem elég! Sajnos az afrikai szavannákon, ahol él számos ragadozó állat feni rá a fogát. Legfőképpen az oroszlánok és a hiénák jelentenek rá veszélyt.

A zebra legfőbb ellensége: az oroszlán
A hiéna szintén veszélyt jelent a zebrára

Ahhoz, hogy a zebra el tudjon menekülni, gyorsan kell vágtatnia: akár 60-65 km/órás sebességre is képes. Ez ugyan nem olyan gyors, mint amire egy ló képes, viszont nagyon mozgékony, hirtelen tud irányt változtatni. Erre a gyorsaságra a kis zebráknak is szükségük van. Képzeld, a születésük után egy órán belül már képesek futni! Ez hatalmas teljesítmény, ha belegondolunk, hogy egy kisgyerek már egy éves is elmúlik, mire szaladni tud!

Fiatal zebracsikó

A zebrák társas lények, hatalmas ménesekbe verődve élnek. Ezt a ménest kisebb „családok” alkotják. A „családtagok” felismerik egymást, összetartanak. Sőt még „beszélgetnek” is: megérintik, simogatják egymást a fejükkel. A fiatal zebrákat óvják, ha fenyegetést éreznek, körbe veszik őket. Fenyegetésben nincs is hiány, éjjel-nappal ébernek kell lenniük. Egy ragadozó támadása esetén azonnal neki tudnak iramodni, mert pihenni sem fekszenek le, a zebrák állva alszanak.

„Beszélgető” zebrák

Szerencsére ez a szépséges állat védett, így remélni lehet, hogy még sokáig fog szabadon vágtatni a szavannákon és nem csak az állatkertek dísze lesz!

Vélemény, hozzászólás?