Állatkerti séták: Tigris

Ugyan már közeledik a hideg időszak és ritkábban tervezünk ilyenkor szabadtéri programot, de számunkra egy állatkerti séta bármikor jöhet. Egész nap el tudunk lődörögni a szebbnél szebb, aranyos vagy akár a kevésbé csinos állatok között. Erre bíztatunk téged is, csuda jó móka közöttük sétálni!

Hogy kedvet kapj ehhez a szuper szabadidő programhoz, indítunk egy sorozatot, amiben a mi kedvenceinket mutatjuk be neked. Viszont arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, te melyik állatot szereted a legjobban? Melyik állat tetszett a legjobban az állatkertben és miért? Írd meg nekünk hozzászólásként a bejegyzés alján!

Most az „állatkerti séták” első részében úgy gondoltuk, hogy egy igazán méltóságteljes állattal, a tigrissel ismerkedünk meg.

Óriási cicus

Tudtad, hogy ő a legnagyobb macskaféle? Bizony, ő is egy cicus, bár nem ajánlanám, hogy cirógatni próbáld. Ugyan a kifutóban békésen heverészik a földön, valójában nagyon veszélyes ragadozó, aki hússal táplálkozik. És sajnos mi is husikák lennénk a szemében.

Békésen szunyókáló tigris

Meglepő módon a tigris leginkább éjszaka vadászik, tökélesen lát a sötétben. De a vadászatban kifinomult hallása is segíti.

Első tigris próba: próbáld ki, milyen csak a hallásodra támaszkodni! Játssz a szüleiddel vagy a barátaiddal: kösd be a szemed és a többieket próbáld úgy megtalálni, hogy csak a hangjukat hallod. Persze az akadályokat vegyétek el, nehogy elessél valamiben!

Lopakodásból jeles

A tigris talpán lévő lágy párnáknak köszönhetően a vacsorának valót jól meg tudja közelíteni, nesztelenül tud osonni. Persze most csodálkozhatsz, hogyan tud egy ilyen feltűnő állat észrevétlen maradni? Hiszen narancssárga csíkos bundája szinte vakít. Megvan ennek is a trükkje: azok az állatok, amikre vadászik, nem tudják a zöldet megkülönböztetni a vöröstől. Így a tigris a csíkjaival tökéletesen bele tud olvadni a körülötte lévő növényzetbe.

Így már nem is olyan feltűnő, igaz?

Második tigris próba: lássuk, te milyen jól tudsz osonni? Kérd meg szüleidet, hogy hunyják be a szemüket, te pedig a lakás egy távolabbi pontjától próbáld zaj nélkül megközelíteni őket. Sikerül úgy eljutnod hozzájuk, hogy nem hallanak meg téged?

Súlyos egyéniségek

Méretüket tekintve igen különbözőek, attól függően, melyik alfajba tartoznak. A legkisebb a szumátrai tigris, a felnőtt példányok kb. 90-110 kg-ot nyomnak, de a szibériai tigris súlya akár 300 kg-ot is meghaladhatja, testhossza pedig 2-3 méter között mozog. Tekintélyes méretek, nem igaz? De ez nem akadályozza meg abban, hogy hatalmasat tudjon ugrani, helyből fel tud ugrani 3 méter magasra. A gyorsasága is irígylésre méltó, 60 km/órával tud futni, igaz csak rövid távon.

Harmadik tigris próba: nézzük, te milyen magasra ugrasz helyből?

Víz? Jöhet!

Amiben a tigris kilóg a „macskák” sorából: szereti a vizet, nagyszerű és kitartó úszó. Ebben biztosan nem hasonlítanak a mi saját cicáinkra (Beckyre, Fannira és Nyafira), ők bele nem dugnák a lábukat a vízbe. De nem csak az úszásban kitartó ez a fenséges állat. A barangolás is az erősségei közé tartozik, egy nap akár 35-40 km-t is képes megtenni.

Pancsoló tigris

Diéta kizárva

Az étvágya is figyelemre méltó: egyszerre 35-40 kg húst fogyaszt el. Ha jóllakott, a maradékot nem hagyja kárba veszni, elrejti és később visszatér hozzá. Na de most számoljunk egy kicsit: ha egy tigris 300 kg testsúlyú és 35 kg húst megeszik egy nap, ez azt jelenti, hogy a testsúlyának legalább egy tizedét belenyomja a pocakjába! Ez hihetetlen! „Váltsuk át” emberre ezt a számot. Ha ezt az arányt tartjuk, akkor pl. egy 80 kg-os felnőtt férfinek egy nap 8 kg ételt kéne megennie. Azt hiszem igencsak rosszul lenne tőle!

Negyedik tigris próba: számoljunk! Mérd le a saját testsúlyod és próbáld kiszámolni, neked mennyit kéne enni, hogy ugyanazt az arányt megtartsd, mint egy tigris. Miből állna nálad a napi mennyiség? Süti? Gyümölcs?

Laza „rokoni kapcsolatok”

Nézzük most a „családi életüket”. A tigrisek nem társasági lények, hosszabb ideig csak a nőstény és a kölykei élnek együtt, nem alkotnak falkát. A tigris mamának egyszerre 2-3 kölyke van, akik másfél évesen válnak önállóvá. De véglegesen csak 2-3 éves korukban szakadnak el teljesen és keresnek új területet maguknak.

Tigris mama a kölykeivel

Veszélyben

A tigrisek ma már sajnos veszélyeztetett fajnak számítanak, mert a mértéktelen orvvadászat miatt a számuk nagyon lecsökkent. A természetben szabadon csak pár ezer példány él az egész világon. Szerencsére egyre több sikeres kampány folyik a megmentésük érdekében, így talán még nem késő, hogy ez a csodálatos állatfaj fennmaradhasson a jövőben is és ne csak az állatkertekben, rácsok mögött láthassuk őket, hanem a természetben is.

Tigris a rácsok mögött az állatkertben

Köszönjük a figyelmedet! Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, írd meg hozzászólásként! Írd meg azt is, milyen állatról szeretnél olvasni!

Források:
Wikipedia
https://ng.24.hu/termeszet/2019/06/01/kiderult-miert-is-olyan-sikeres-vadaszok-a-tigrisek/
https://tigrisek.ewk.hu/
https://player.hu/napunk/sokkal-magasabbra-ugranak-a-tigrisek-mint-hinnenk/

Vélemény, hozzászólás?