Mindennapi szuperhősök – a tűzoltók

Szuperhősök nem csak a képregények lapjain léteznek – valódi hősöket is találhatunk a mindennapjainkban, például a tűzoltókat. Ti láttatok már tűzoltókat szirénázva sietve piros autójukkal? Ezek a bátor emberek mindennap szembesülnek a veszéllyel és helytállnak a legkritikusabb helyzetekben.

Szirénázva siet a tűzoltóautó a mentés helyszínére

De a tűzoltók nem csak akkor jönnek, ha valahol ég a ház! Mindig készen állnak, hogy segítsenek:
– ha komoly baleset történik az utakon, segítenek kiszedni a sérülteket az összetört autóból,
– ha elöntötte a pincét a víz, jönnek és kiszivattyúzzák,
– ha egy cica fent ragadt a fán, segítenek neki lejönni,
– ha egy erős szélviharban kidőlt a fa, ők jönnek és összevágják, eltakarítják.
Még nagyon hosszan lehetne sorolni, mennyi mindenben segítenek nekünk.

Írd meg hozzászólásként, hogy neked mi jut még eszedbe róluk!

Amikor éppen nem a tűzoltóautóval száguldanak egy újabb feladat felé, sokszor gyakorolnak. Fontos, hogy mindig tudják, mikor mit kell tenniük, a lehető leggyorsabban végezzék a mentést vagy oltást. Ez bizony nem jön magától, csak ha minden mozdulat alaposan be van rögzülve. Igazán összeszokott csapatként kell dolgozniuk, ha eredményesek szeretnének lenni. Talán te is voltál már tűzoltó napon, ahol bemutatták, hogyan „edzenek”.

Tűzoltók gyakorlatozás közben

A tűzoltók munkája nagyon megerőltető, ezért gyakran sportolnak, hogy jó legyen az állóképességük. Képzeld el, egy tűzoltónak a teljes felszerelése elérheti a 20 kilogrammot is! Ekkora teherrel kell bemenniük a lángok közé, hogy eloltsák a tüzet. Ehhez bizony nem kevés erő kell!  

Hogy a tűzoltók ezt a rengeteg felszerelést pillanatok alatt magukhoz tudják venni, amikor baj van, a tűzoltóautóban mindig rendnek kell lennie. Nézd csak meg a képet! Minden a helyén van:

Tűzoltóautó belseje

De nem csak tűzoltóautójuk van! Előfordul, hogy olyan helyen kell tüzet oltani, ahová autóval nem lehet eljutni. Például éghet az erdő, vagy kigyulladhat egy vízi jármű is. Ilyenkor jönnek a repülőgépek, helikopterek, hajók.

Tűzoltó repülőgép
Tűzoltóhajó

És hogy lehet az, hogy a tűzoltók ruhája nem gyullad meg? Ez a ruha több rétegű, speciális anyagból van. A külső réteg hőálló, a vegyi anyagokkal szemben is véd. De a lángok közé nem a gyakran látott sötét színű ruhában mennek. Arra a célra egy külön – úgynevezett – „tűzbelépő” ruhát használnak, aminek különleges hővisszaverő felülete van.

Speciális tűzbelépő ruha

Huhhh! Jó sok mindent megtudtunk a tűzoltókról! Azt hiszem, hatalmas tiszteletet érdemelnek. Az én szememben biztos, hogy legalább olyan hősök, mint Superman!

Vélemény, hozzászólás?