Tanuljunk játszva ritmusokat!

Mondd csak, szeretsz énekelni? Szeretsz dalokat hallgatni? Bevallom, én nagy zenerajongó vagyok! Sőt! Kedvenc dalaimat nagy szeretettel elő is adom. No persze, csak magamat szórakoztatom vele.

Zenehallgatás közben gondolkodtam azon, miért van az, hogy van amelyik dalt szeretem, van amelyiket nem. Az egyik dolog talán maga a dallam. Ahogy a magas és mély hangok váltogatják egymást szépen egymásba fonódva. De rájöttem, van egy másik nagyon fontos dolog is! Ez pedig a dal ritmusa, lüktetése. Talán erre kevésbé figyelünk, de ez nagyon fontos alapja az énekeknek.

És nem csak az énekeknek. Hiszen amikor beszélünk, a szavaknak is van ritmusa. Ha ezt a ritmust megkavarjuk, a fülünk igencsak lázadni fog ellene. Próbáld ki! Mondd ki azt a szót, hogy „ének” először helyesen, ahogy szoktad. Aztán fordítsd meg! Az „é” hangot mond röviden, az „e” hangot pedig hosszan. Borzasztóan hangzik, nem igaz?

Ebben a videóban játékosan, tapsolva tanuljuk meg a rövidebb és hosszabb ritmusokat.

Olvasd tovább a videó után!

Először a szavakat hívjuk segítségül. Tapsolj ugyanolyan ütemben, ahogy a szavakat mondod ki. Segítek benne, csak figyeld, én hogy csinálom és tapsolj velem. Utána egyedül is megpróbálhatod.

Ha ezt már gyakoroltuk, megpróbáljuk a „Csiga biga gyere ki” dal ritmusát eltapsolni először a korábbi szavak segítségével. Utána magával a dal szövegével is. És ha már nagyon belejöttünk, el is énekeljük a dalt a saját szövegével és így tapsolunk rá.

És a végén még egy kérdés: szerinted hol tudjuk még a ritmusokat használni? Ha van tipped, írd meg itt a bejegyzés alatt hozzászólásként!

Vélemény, hozzászólás?