Az útvesztő rejtélye – találd meg a helyes utat!

Kalandra fel!

Egy kalandra csábítalak, amiben segíthetsz Süninek megtalálni az édesen illatozó szamócákat. Kis barátunk még nem ismeri ki magát jól az erdőben. Keresd meg neki a fák labirintusában a helyes utat, hogy megtömhesse a pocakját a zamatos gyümölccsel. Az útkereső játékot megtalálod a bejegyzés alján, de előbb olvasd el a legelső útvesztő meséjét:

A legelső labirintus legendája

Hallottál már az ókori görög labirintus legendájáról? Egy réges-régen élt király építtette az útvesztőt azért, hogy egy ember testű, bika fejű teremtményt őrizzenek benne. Azért kellett bezárni ezt a lényt (akit Minótaurusznak hívtak), mert nagyon vad és veszélyes volt. A feladattal egy ezermestert bíztak meg, akit Daidalosznak hívtak.

Daidalosz el is készítette ezt a labirintust a királyi palota falai alatt. Rengeteg terme volt és számtalan folyosó keresztezte egymást. A kesze-kusza járatok hálózatából képtelenség volt kitalálni. Ennek a közepébe zárták be Minótauruszt. A félig ember, félig bika lény évekig bolyongott az épületben, keresve az útkereső kijáratát. Szerencsére nem talált ki, emiatt dühe egyre fokozódott.

A harcos, akit nem nyelt el az útkereső örökre

Évekkel később Thészeusznak, egy ifjú harcosnak sikerült Minótauruszt legyőznie. De vajon hogy találta meg a szörnyet? És hogyan jutott ki anélkül, hogy ő is örökre az útvesztő foglya lett volna? Nem más, mint a király leánya segített neki. Ariadné – mert így hívták a lányt – első látásra beleszeretett az ifjúba. Nem szerette volna, ha a jóképű harcos eltéved, ezért adott neki egy nagy gombolyagot.

Amikor Thészeusz belépett a labirintusba, kioldotta ezt a gombolyagot. Így lépdelt egyik helyiségből a másikba, hogy folyamatosan tekerte le maga után a fonalat. Miután megküzdött Minótaurusszal, a hátrahagyott útjelző szállal könnyedén megtalálta a visszautat és a kijáratot.

Most rajtad a sor!

Itt az ideje, hogy te is nekiindulj a képzeletbeli erdei labirintusnak! Kérd meg a szüleidet, hogy segítsenek letölteni és kinyomtatni az útvesztő rajzát.

Kétféleképpen is kinyomtathatod: színesben vagy fekete-fehérben, ahogy szeretnéd. Ha sikerült a nyomtatás, nincs más hátra, mint végigjárni az utakat. Keresd meg a helyes bejáratot és húzd be a vonalat, merre haladjon Süni, hogy eljusson a gyümölcsökig.

Labirintus színesben
Labirintus fekete-fehérben

Vélemény, hozzászólás?