Halloween: „Csokit vagy csalunk”

Leginkább az USA-ban elterjedt szokás a gyerekek körében a halloween ünneplése. Kedvesen ijesztő ruhákba bújva járják sorra a házakat. Az ajtót nyitó házigazdának ultimátumot adnak: „Csokit vagy csalunk!” Természetesen az eredmény általában egy nagy maroknyi édesség, így semmilyen csínytevést nem kell elkövetniük.

Honnan ered halloween ünnepe?

A halloween ünnep ősi kelta hagyományokból alakult ki. A régi hit szerint október 31-n visszatérnek a holtak szellemei. Az élők attól tartottak, hogy a szellemek beléjük költöznek, ezért „álcázó” maskarákat vettek fel. Az Egyesült Államokba ír bevándorlók vitték magukkal ezt a szokást az 1800-as években. A hagyomány lassan egy nagyon kedves szokássá alakult a gyerekek körében.

Csokit vagy csalunk!

Ezzel a mondással kopogtatnak be a jelmezbe gyerekek a házakba. Az angol mondást – „Trick or treat!” – fordíthatjuk „Csokit vagy csínyt”-nek is, így már jobban érthető, milyen választás elé állítják a felnőtteket.
Ha nem kapnak a gyerkőcök édességet, valamilyen játékos csínyt követnek el.
Persze a felnőttek egy része is kitesz ilyenkor magáért, és az egész házat feldíszíti: gyakori elem a faragott töklámpás, mű pókháló, játék csontvázak, boszorkány babák, stb.

Te készülsz halloweenre? Ha igen, írd meg itt hozzászólásként, milyen jelmezbe bújsz! 🙂

(Fotók: Pixabay.com)

Vélemény, hozzászólás?