A cica túlélő felszerelése a kilenc élethez

Gyakran elnézem a cicáimat, Beckyt és Fannit, hogy milyen lehetetlen helyzetekből keverednek ki – szerencsére – épségben. Magasról ugranak le anélkül, hogy megsérülne a lábuk. Szűk helyekre gyömöszölik be magukat, aztán ki is tudnak jönni, nem szorulnak be. Ha letörik egy vékony, száraz faág alattuk, az utolsó pillanatban mindig elkapnak egy másikat. Ilyenkor eszembe jut a mondás: egy macskának kilenc élete van. Te tudod, honnan ered ez a megállapítás? Mi segíti őket abban, hogy ilyen szívósak legyenek? Én bizony nem tudtam, így utánajártam, hogy megoszthassam veled is.

Villámreflexek a tele pocakért és egyéb mutatványokért

Ezek a cuki szőrgolyók hihetetlenül gyorsan tudnak reagálni, ha valami történik. Miért alakult ez ki? Nem mindig kapták meg a finom, szaftos falatokat tálcán kínálva. Mielőtt szolgaságra ítéltek minket, gazdikat, saját maguk szerezték be a vacsorának valót. Mivel a cica ragadozó, vadásznia kellett, ha nem akart éhes maradni. Az étlapján viszont olyan gyors állatok szerepeltek, mint például az egér, de a fürge gyíkot is utolérte. Ahhoz, hogy jóllakhasson, neki még gyorsabbnak kellett lennie.
Ugyanez a gyorsaság segíti őket, ha el kell ugrani valami elől vagy el kell kapni egy másik faágat, ha letörik az alattuk lévő.

A profi kötéltáncos

Láttál már a cirkuszban légtornászt, ahogy végigmegy a kötélen, a karjait oldalra tartja, hogy meg tudjon állni a vékony szálon? Ugyanez az oka, hogy egy macsek légi sétája közben látványosan lengeti a farkincáját. Tökéletes egyensúlyérzékkel megáldva magabiztosan billeg végig a legvékonyabb kerítés tetején is. Ezt a tulajdonságát ugyanannak a fülben lévő egyensúlyszervnek köszönheti, ami nekünk embereknek is van. Viszont az ő izmai gyorsabban tudnak reagálni az egyensúlyszervből érkező információkra. Az érzékelő a talpra esésben is segítségére van: ha a feje kibillen a földhöz képest merőleges állapotból, azonnal megy a riasztás, hogy baj van. Nagyon gyorsan felismeri, hogy merre van az ég és merre van a föld. Addig forgolódik, amíg a teste megfelelő helyzetbe kerül esés közben. A lábait ellazítva „vitorlázik” a levegőben, hogy csökkentse a törés esélyét. Így sikerül az a produkció, hogy a végén puhábban landol, mint egy profi repülőgép pilóta és a tappancsaira érkezik. De ez csak bizonyos magasságig érvényes!

Az élő gumicukor

Megfigyelted, milyen tökéletes gombócot tud egy cicus saját magából csinálni? Milyen könnyedén fordul hátra, hogy megnyalogassa a saját hátán a bundáját? Pedig nem is járt artista képzőbe. A gerincük hihetetlenül rugalmas, mert a csigolyáik lazábban illeszkednek egymáshoz, mint az embereké. És még egy ritkaság, ha már a csontoknál tartunk: nincs csontvázhoz rögzülő kulcscsontja (ami neked a válladtól megy a nyakadig elöl). Ezért tudják magukat egy akkora résen átgyömöszölni, amin első látásra csak a fejük férne át. Ez nagyon hasznos tud lenni akár menekülés közben is.

Radarállomás a cica fejtetőn

A te cicád is viccesen tekergeti a füleit? Testéhez képest hatalmas füleit egymástól függetlenül tudja forgatni, így mérnöki pontossággal meg tudja állapítani, honnan jön a zaj. Lényegesen jobban hall, mint mi emberek, de még a kutyákat is lekörözi. Sőt! Hallja az ultrahangokat is. Tudod, milyen állat „beszélget” még a társaival az ultrahang tartományában? A denevér és a delfin. Ha egy „nyelvet” beszélnének, megtárgyalhatnák házikedvenceddel a napi történéseket. Tökéletes hallásának köszönhetően a legkisebb neszezést is észreveszi, így könnyen rátalál a zsákmányra vagy időben el tudja kerülni a közeledő veszélyt. De ennek a hallásnak van egy hátulütője is: utálja a hangos zenét, lármát. Ha a pajtásod kedvében akarsz járni, biztosíts számára egy csöndes zugot.

Szembe épített mozgásérzékelő és éjjellátó

Doromboló társunk látása egészen más mint a miénk. Messzire nem lát jól, de erre nincs is szüksége. De másban bőven leköröz minket: fantasztikus módon képes érzékelni szemével a mozgást akkor is, ha nem a mozgó dolgot figyeli éppen. Így észreveszi a szeme sarkából, ha arra téved egy ebédnek való falat vagy ha támadás fenyegeti. Tegyél egy kísérletet! Ha nem lakásban vagy, nézz előre és figyeld meg, mennyire látod azt, mi mozog a jobb vagy a bal oldalon (autó, madár, kutya, lengedező faág). Nem könnyű észrevenni, igaz? Nos, cicánknak ez nem okoz problémát. Másik nagy előnye, hogy nagyon kevés fényben is jól lát. Ő nem megy neki a széknek, ha éjjel nincs felkapcsolva a villany. Ebben hatalmasra táguló pupillája segíti, ami rendkívül érzékenyen tud reagálni a fényviszonyokhoz.

Hordozható katapultgép

Próbáld ki, milyen magasra tudsz nekifutás nélkül, álló helyzetből felfelé ugrani! Bevallom, én akárhogy ügyeskedek, még a fél métert is alig érem el. Nincs mese, ezek a csodálatos kis szőrpamacsok ezen a téren is kenterbe vernek minket. Képzeld, ők függőlegesen felfelé akár 2 méter magasra is fel tudnak ugrani. Mindezt rugalmas, erős izmaiknak köszönhetik. Ennek a tehetségnek nagy hasznát veszik mind a menekülésben, mind az élelemszerzés során. Hogy tisztán lássuk, mekkora produkció ez tőlük, számoljuk át az értékeket. Egy átlagos cicus 30-35 cm magas, tehát a testmagasságának kb. a hatszorosa az, ahová fel tud ugrani. Ez elképesztően óriási teljesítmény. Ha ugyanezzel az értékkel számolnánk egy 170 cm-es felnőtt esetében, az 10 métert jelentene! Tehát, ha ugyanolyan adottságokkal bírna az ember, mint egy macska, simán fel tudna ugrani egy háromemeletes ház tetejére.

Mindezek a tulajdonságok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy időben elkerülje a veszélyeket és mindig tudjon annyit vadászni, hogy jóllakjon. Persze mindezek ellenére sajnos egy cicus sem hallhatatlan. Érheti baleset, betegség, amit nem tud elkerülni. Hiszen az ő élettere régen a természet volt és nem a városok. Az emberi környezet tartogathat számára olyan meglepetéseket, amikre nem tud felkészülni. Fontos, hogy jó gazdiként vigyázzunk és figyeljünk rá, teremtsünk neki biztonságos otthont. Cserébe olyan mérhetetlen szeretetet fogunk tőle kapni, ami mindig mosolyt fog csalni az arcunkra.

Vélemény, hozzászólás?