16 ok, hogy együtt olvass mesét gyermekeddel

Mint minden szülőt, így téged is aggodalommal tölthet el, hogy gyermeked mennyire lesz sikeres felnőttként. Az, hogy KÉSŐBB mennyire veszi majd könnyedén az akadályokat, gyakran MOST dől el, amikor még kisgyerek.

Ha igazán fontos neked, hogy a lehető legtöbb esélyt megadd számára a jövőjével kapcsolatban, létfontosságú, hogy elolvasd ezt a bejegyzést!

Saját gyermekkori emlékem, hogy a téves elveket valló szülői nevelésnek köszönhetően nagyon sokáig nem mertem idegenek előtt megszólalni és a mai napig is sokszor problémát okoz, hogy beszélgetést kezdeményezzek ismeretlenekkel. Mindezt azért, mert Apu úgy gondolta, „a gyereknek hallgass a neve”. Nem beszéltek meg velem semmit és nem is kérték a véleményem. Pedig milyen jó lett volna akár egy elolvasott mese történéseinek megvitatása is. De sajnos nem így történt, ennek „köszönhetően” az iskolákban a feleléseket iszonyú stresszként éltem meg, nehezen barátkoztam, mert nem szoktam hozzá a kommunikációhoz. Talán csak a szerencsén múlt, hogy a gyenge feleletek miatt nem bélyegeztek meg rossz tanulónak…

Te is tudod, a gyermeknevelés olyan, mint egy különleges virág ápolása: ha nem biztosítod neki a szükséges tápanyagokat, el fog satnyulni.

A legtöbb szülő ezért igyekszik a számára elérhető, lehető legjobb oktatást biztosítani, ami nagyon fontos és hasznos, de önmagában nem elég. Ha nincs meg a megfelelő alap ahhoz, hogy gyermeked gond nélkül sajátítsa el a tananyagot, problémákba fog ütközni. Ezeket az alapokat viszont Te tudod lerakni számára!

Mai szemmel már látom, milyen apróságokon múlik, hogy egy gyermek személyisége hogyan fejlődik és ennek köszönhetően mennyire tud sikeres lenni felnőttként. Hihetetlenül fontos, hogy egy szülő milyen módon foglalkozik gyermekével, mennyire érzi a saját felelősségének szeme fénye fejlődését.

Számos szakember által bizonyított tény, hogy ezt a fejlődést óriási mértékben segíti az olvasás, a felolvasás és a beszélgetés a meséről.

Amire gyermekednél jótékonyan hat az olvasás:

1.) a látott (rajzfilm) mesével ellentétben az olvasott / hallott mese felszabadítja a fantáziáját, elképzeli a történéseket, ami segít neki a belső feszültségeit, félelmeit is feldolgozni
2.) segíti a szövegértést, ami a kutatások alapján a tanulási problémák igen nagy arányát teszi ki
3.) bővíti a szókincset, ezáltal választékosabban fejezheti ki magát
4.) fejleszti az íráskészséget, ha vizuálisan is látja és megjegyzi a hallottakat
5.) fejleszti a koncentrációt, így a tananyagra is jobban tud figyelni majd
6.) fejleszti a fantáziát és a kreativitást, aminek megléte számos munkakör betöltésénél kimondhatatlan előnnyel jár
7.) elfogadóvá tesz azáltal, hogy megismer más kultúrákat és értékrendeket

Amiért fontos, hogy felolvass gyermekednek:

8.) egy olyan kapocs alakul ki ezeknek a meghitt pillanatoknak köszönhetően, ami egy életen át el fog kísérni benneteket
9.) erősíti gyermekedben a tudatot, hogy személye rendkívül fontos a számodra
10.) példát mutatsz neki a helyes szülői magatartásról, amit ő is alkalmazni fog
11.) észrevétlenül megszereti az olvasást, ami a későbbi ismeretek hatalmas tárházát nyitja majd ki előtte
12.) az esti felolvasás a lecsendesedés időszaka, útlevél a nyugodt éjszakai alváshoz

Beszélgessetek a meséről, mert

13.) gyermeked megtanulja megfogalmazni véleményét
14.) ha valamit tévesen értelmez a mesében, azonnal tisztázhatjátok
15.) elmondhatja félelmeit, amire azonnal megnyugvást adhatsz neki, így nem marad benne szorongás
16.) a mese vidám történési által gerjesztett örömét meg tudja osztani a számára legfontosabb személlyel, azaz Veled

Ha jobban el szeretnél mélyedni a gyermekek olvasásának hasznosságában, ajánlom figyelmedbe dr. Pusztai Éva bejegyzéseit, amelyek ugyan nem ma íródtak, de örök érvényűek. Itt tudod elolvasni őket, számomra is hasznos információkat nyújtottak a témával kapcsolatos ismeretszerzésben:

http://www.tanulasmodszertan.hu/hogyan-elozzuk-meg-a-tanulasi-problemakat

http://www.tanulasmodszertan.hu/blog/2006-11-23-miert-fontos-ma-is-az-olvasas/

Vélemény, hozzászólás?