Találós kérdések – háziállatok

Ebben a videóban a háziállatokkal kapcsolatos találós kérdéseket gyűjtöttük csokorba. Minden egyes állatról három rá jellemző dolgot fogsz hallani. Ez alapján próbáld kitalálni, hogy melyik állatra gondoltunk. Ha nem megy, semmi gond! A három ismertetőjegy után mindig látni fogod a megfejtést is.

Olvasd tovább!

Emlékszem, amikor gyerek voltam, nagyon szerettem a találós kérdéseket. A barátaimmal azon versenyeztünk, melyikünk tudja úgy körülírni a dolgokat, hogy a többiek minél nehezebben találják ki a megfejtést. Persze csalni nem lehetett, csak olyan meghatározást mondhattunk, ami valóban igaz.

Ez a fajta játék nem új keletű, hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza. A Magyar Néprajzi Lexikon megemlít egy Mesés Könyvecskét, amit 1629-ben adtak ki Lőcsén és találós kérdéseket gyűjtöttek össze benne. De nagy népi hagyománya is van a játéknak. Régen a falu társas összejövetelein – pl. kukoricafosztáskor – is ezzel szórakoztatták egymást az emberek, hogy jobban teljen az idő. Azért is tehetett szert nagy népszerűségre ez a fajta kérdezgetés, mert semmilyen eszköz nem kellett hozzá, csupán a saját eszük.

A kérdések általában vagy tudáspróba jellegűek, ahol tanult ismeretekre kérdezhetünk rá, vagy tréfás hangvételűek, amelyek megválaszolása inkább élénk fantáziát igényel (pl. Hogy hívják a gyors ürgét? – Fürge). Ha elég ügyesek vagyunk, akár még kis versikébe is foglalhatjuk a rejtvényt, mint ahogy ezekben a népi kérdésekben is tették:

„Nincsen keze, se lába,
de a kaput kitárja.”
(szél)

„Szemétdombon hetykén állok,
virradatkor kiabálok.”
(kakas)

De a találós kérdéseknek nem csak a szórakoztatás a „haszna”. Nagyban fejlesztik a gyermekek logikai gondolkodását, szókincsüket és játszva szereznek új ismereteket. A közös játékkal töltött vidám percek pedig még jobban összekovácsolja a kis barátokat.

Köszönjük a figyelmedet! Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, írd meg hozzászólásként!

Vélemény, hozzászólás?