Kandikálj be egy méhcsalád életébe!

Képzeld el, hogy egy apró, másfél centiméteres méhecske vagy. Tudod, hogyan telne egy napod reggeltől estig? Máris elmesélem neked.

Na persze a méheknél sem mindegy, hogy éppen hol is állsz a ranglétrán! Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy te vagy a királynő, nem kell virágról virágra repkedned. Életed legnagyobb részét a kaptárban töltöd, a dolgozóid etetnek és az a dolgod, hogy gondoskodj a méhecske utánpótlásról.
Ez a feladat azonban nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! Előfordul, hogy 1.500 petét is lerak egy anyaméh egyetlen nap alatt. És gondoltad volna, hogy a fullánkjával nem csak szúrni tud? A sok kis petét is annak a segítségével rakja le.
Persze hiába hívják királynőnek, uralkodni nem tud. Sajnos ez a beosztás nem jár hatalommal. Méhecske viszonylatban hosszú életű: általában 3 évig, de akár 5 évig is élhet.

A hatalmas méhcsalád következő csoportja elég vicces nevet kapott, ők a herék és bizony mindannyian fiúk! Ha ebbe a csoportba tartozol, már jóval rövidebb ideig, sajnos csak néhány hónapot élhetsz. Dolgoznod még neked sem kell. Sőt eleinte te is részesülsz abban a kegyben, hogy etetnek, de később magadnak kell megszerezned az ennivalód. Ezt viszonylag egyszerűen elintézed, a méhkaptárban lévő raktárakból szívogatod a mézet.
A fő feladatod, hogy a méhkirálynőnek segíts a hatalmas család fenntartásában. Mellékfeladatként klímaberendezésként is működsz: ha meleg van, a szárnyaiddal legyezel, ha pedig hideg, akkor remegéssel termelsz hőt. És egy furcsa dolog: méhecske létedre nincs fullánkod.

Legnagyobb eséllyel viszont a dolgozók körébe kerülsz, ők vannak a legtöbben (akár több tízezren is egy kaptárban) és mindannyian lányok. Dolgozóként tüsténkedsz a fészek körül, gondozod a méhecske gyerekeket, te szállsz virágról virágra, hogy begyűjtsd a virágport és nektárt, hordod a vizet vagy éppen őrködsz. Miután begyűjtötted, te készíted a mézet a sok dolgozó társaddal együtt. Hogy éppen milyen feladatot látsz el, attól függ, milyen idős vagy. Ezek a feladatok nagyon fontosak egy méhcsalád életében, nem szabad a dolgozókat lebecsülni! Sajnos nagyon rövid ideig élsz: ha nyáron születtél, akkor csak 44-46 napig, ha téli születésű vagy, valamivel tovább: 6 hónapig.

Sikerült eldöntened, mi lennél méhecskeként? Királynő, here vagy dolgozó?

Ahogy látod, a méhecskék annak ellenére, hogy apró rovarok, nagyon szervezett rendben élnek. Ők is létrehozzák a maguk „országát”, ahol mindenkinek megvan a dolga, hogy jól működjön a rendszer.

Viszont azzal, hogy a virágpor begyűjtésével biztosítják a saját táplálékukat, nekünk embereknek is elvégeznek egy nagyon fontos dolgot. Miközben egyik virágról repülnek a másikra, beporozzák a mi kertjeinkben lévő gyümölcsfákat. Az ő szorgos munkájuk nélkül bizony nem teremne egyetlen gyümölcs sem!

Te milyen gyümölcsöket szeretsz? Almát, körtét, cseresznyét, barackot vagy valami mást? Képzeld el, ha soha többet nem ehetnél belőle! Ugye, az nem lenne jó.

De maga a méz is nagyon egészséges, tele van vitaminnal, ami segít nekünk, hogy egészségesek maradjunk. Tudod, mennyi energiájába kerül egy méhnek, hogy 1 kg méz legyen az összegyűjtött nektárból? Több, mint 60.000-szer kell kirepülnie a kaptárból és visszaszállni a nektár szállítmánnyal. Azt hiszem, ez igazán fárasztó munka!

Sajnos a méhecskék száma egyre kevesebb, ezért elengedhetetlen, hogy vigyázzunk rájuk. Hogy hogyan védhetjük őket?

 • Ha nem használunk rovarölő szereket a kertekben, mert sajnos ez gyakran őket is elpusztítja, nem csak a káros rovarokat.
 • Ültessünk olyan növényeket, amiket szeretnek a méhecskék.
 • Ha a földön látunk egyet közülük, ami halottnak látszik, ne dobjuk ki, lehet hogy csak kimerült a sok repkedésben.
 • Ne féljünk a kertünkbe vonzani őket színes virágokkal. A darazsakkal ellentétben nem agresszívek, nem fognak ok nélkül támadni. Hordjunk a kertben kevésbé rikító színű ruhát, akkor nem tévesztenek össze egy virággal
 • Semmiképpen ne bántsuk a kaptárt! Ha zavar minket, inkább hívjunk egy szakembert, aki tudni fogja, hogyan távolítsa el kis lakótársainkat sérülés nélkül.

Forrás:
Wikipédia
https://naturportal.hu/mez-gyogyhatasa/becsuljuk_a_mezet
https://www.agraroldal.hu/mentsuk-meg-a-meheket.html

Ehhez a bejegyzéshez 2 bejegyzés érkezett

 1. Licska Balázs

  Nincsen kérdésem

  1. Marcsi

   Kedves Balázs!
   Köszönjük, hogy végigolvastad a bejegyzést. Örülünk, hogy tetszik a téma. 🙂

Vélemény, hozzászólás?